Śniadanie na bogato 🙂
Składniki
1/2 szklanki ryżu białego
200 g fileta z pstrąga łososiowego
100 g mrożonego szpinaku
6 jajek
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
kurkuma
masło
sok z cytryny
oliwa
sól z szafranem
szczypiorek
Sposób przygotowania
Rybę skropić sokiem z cytryny i oliwą, posypać sola i pieprzem, a następnie obsmażyć z obu stron i podlać wodą, żeby doszła pod przykryciem. Kiedy ryba ostygnie obrać ją ze skóry i rozdrobnić.
Na patelni rozpuścić łyżkę masła i wrzucić szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posypać solą i pieprzem. Ryż ugotować w wodzie z solą szafranową.
3 jajka roztrzepać z solą, pieprzem i kurkumą. Wylać na patelnię z rozpuszczonym masłem.
Kiedy omlet zacznie się ścinać, na jedną jego połowę wyłożyć po połowie ryby, szpinaku i 2-3 łyżki ryżu.
Omlet złożyć i podawać posypany szczypiorkiem. Smacznego 🙂
Przepis nagrodzony główną nagrodą w konkursie kreatywnym 9 na portalu przyślij przepis 🙂