Omlet z ryżem i pstrągiem

Śniadanie na bogato 🙂

Składniki

1/2 szklanki ryżu białego

200 g fileta z pstrąga łososiowego

100 g mrożonego szpinaku

6 jajek

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

kurkuma

masło

sok z cytryny

oliwa

sól z szafranem

szczypiorek

Sposób przygotowania

Rybę skropić sokiem z cytryny i oliwą, posypać sola i pieprzem, a następnie obsmażyć z obu stron i podlać wodą, żeby doszła pod przykryciem. Kiedy ryba ostygnie obrać ją ze skóry i rozdrobnić.

Na patelni rozpuścić łyżkę masła i wrzucić szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posypać solą i pieprzem. Ryż ugotować w wodzie z solą szafranową.

3 jajka roztrzepać z solą, pieprzem i kurkumą. Wylać na patelnię z rozpuszczonym masłem.

Kiedy omlet zacznie się ścinać, na jedną jego połowę wyłożyć po połowie ryby, szpinaku i 2-3 łyżki ryżu.

Omlet złożyć i podawać posypany szczypiorkiem. Smacznego 🙂

Omlet z ryżem i pstrągiem

Przepis nagrodzony główną nagrodą w konkursie kreatywnym 9 na portalu przyślij przepis 🙂

puchar

Dodaj komentarz