Rybne burrito

Pomysł mojego partnera 🙂

Składniki

2/4 szklanki ryżu białego

400 g pstrąga łososiowego

100 g mrożonego szpinaku

4 tortille pszenne

1 szalotka

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka suszonych pomidorów

1/2 łyżki łagodnej pasty paprykowej

1 łyżeczka soli

ocet jabłkowy

oliwa

przyprawa do ryby

1/2 limonki

Sposób przygotowania

Szalotkę posiekać i zeszklić w rondlu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać curry, paprykę i suszone pomidory, wymieszać, wsypać ryż, a następnie zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Posolić.

Kiedy ryż wchłonie większość płynu dodać szpinak i gotować pod przykryciem aż ryż będzie miękki.

Rybę skropić oliwą i octem jabłkowym, posypać przyprawą do ryb, obsmażyć z oby stron, podlać wodą i dusić pod przykryciem aż dojdzie w środku. Usmażoną rybę obrać ze skóry, pozbawić ości i rozdrobnić i dodać do ryżu, skropić sokiem z cytryny i delikatnie wymieszać.

Tortille podgrzać w mikrofali przez 30 sekund, a następnie nakładać na nie farsz i zwijać.

Burrito grillować w opiekaczu. Smacznego 🙂

3 uwagi do wpisu “Rybne burrito

Dodaj komentarz