Jak przechowywać banany ?.

Właściwie nie zdarza się ,aby u mnie
w domu nie było bananów .Są smaczne,
lepsze jako przekąska zamiast czegoś
słodkiego i na jakiś czas zaspokajają
głód .Niestety bardzo szybko ,szczególnie
w okresie letnim ,kiedy jest gorąco czernieją
i wtedy nie nadają się już do niczego .
Ostatnio widziałam gdzieś prosty sposób ,
aby przedłużyć ich życie w żółtej skórce i
rzeczywiście zadziałał .

IMG_0223

Banany pozostawione w pozycji tak zwanej
,, leżącej” ,blisko ciepłych urządzeń typu
piekarnik czy kaloryfery szybko pokryją się
ciemnymi plamkami ,potem zbrązowieją i
w końcu staną się miękkie i niejadalne.

Banany już żółte postawmy w pozycji ogonkami
do góry ,w chłodnym miejscu ,a z pewnością
będą ciemnieć znacznie wolniej .U mnie w granicy
tygodnia dopiero pojawiały się pierwsze brązowe
plamki .

IMG_0219

Nigdy nie wkładajmy bananów do lodówki ,ciemnieją
i tracą smak .
Jeśli kupimy banany zielone i chcemy przyspieszyć ich
dojrzewanie trzymajmy je w papierowej torebce ,razem z
jabłkami ,oczywiście w pozycji leżącej .Smacznego .

IMG_0131

10 uwag do wpisu “Jak przechowywać banany ?.

  1. U mnie banany są szybko zjadane, ale jak zaczynają mieć małe plamki, to robię z nich np. pierogi albo koktajl. Ale chętnie przechowam dłużej wg Twojej propozycji. Dzięki za fajną podpowiedź 🙂

  2. Podobno banany, które dostają już lekkich plamek są właściwe do spożycia, bo osiągnęły odpowiednią dojrzałość. Zbyt zielone banany niekoniecznie są dobre dla naszego układu trawiennego. Ja jednak najbardziej na świecie kocham właśnie takie zielone, lekko niedojrzałe banany 😉 W takim razie nie będę wkładała bananów do lodówki, dzięki za radę 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz