piątek, 25 marca 2016

Babka piwna

Do wyboru jest wiele rodzajów babek... piaskowe, cytrynowe albo... piwne. Do jej przygotowania namówił mnie mąż. Jej smak jest nietypowy i bardzo ciekawy... zasmakuje nie tylko panom :)




Składniki:
4 jajka
1,5 szklanki cukru
120g margaryny
pół szklanki oleju
łyżka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15g cukru waniliowego
3 szklanki maki tortowej
szklanka jasnego piwa pils (w temperaturze pokojowej)
na lukier:
szklanka cukru pudru
2 łyżki soku jabłkowego
łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Białka jajek ubijamy na sztywno. Cały czas miksując dodajemy kolejno cukier i cukier waniliowy, następnie olej, margarynę i ocet, przesianą mąkę oraz na końcu piwo. Ciasto przekładamy do formy z kominem (silikonowej lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej kasza manną) i pieczemy przez 45-50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Z cukru pudru, soku jabłkowego i cytrynowego ucieramy lukier i dekorujemy nim wierzch ciasta. Posypujemy posypka cukrową.

Dodane przez: Kloruś

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly