Pyszny i szybki deser bez pieczenia. Nie zawiera jaj, mąki, glutenu i nabiału.
Przepis znalezniony tu —>KLIK. Moja rolada nie wyszła taka równiutka i ładna ale obroniła się smakiem. Polecam!
masa ciemna:
- 1,5 szklanki mielonych migdałów
- 4 łyżki surowego kakao
- 4 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli Himalajskiej
- szczypta cynamonu
- 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego extra virgin
- 2 łyżki wody
masa jasna:
- szklanka namoczonych przez noc nerkowców
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego extra virgin
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- sok z 1 limonki
Składniki na masę kakaową dokładnie miksujemy.
Formujemy kulę i na papierze do pieczenia rozwałkowujemy na prostokąt. Najlepiej masę ułożyć między dwoma arkuszami papieru, wtedy nie będzie przywierać do wałka.
Namoczone orzechy dokładnie miksujemy z resztą składników.
Gotową masę wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Następnie rozsmarowujemy ją na ciemnym cieście.
Całość delikatnie zwijamy w rulon i wstawiamy na 20 minut do zamrażalnika.
Potem przechowujemy roladę w lodówce. Przed podaniem kroimy i odstawiamy na 10 minut.
Smacznego :)
3 komentarze
ależ cudowna! jestem wielką fanką takich orzechowym słodkości, po prostu kocham orzechy! cuda można z nich stworzyć, a smakuje genialnie :) fantastycznie wygląda!
Twoja rolada wygląda fantastycznie! Te pęknięcia świetnie imitują tradycyjnie pieczone ciasto. Naprawdę super! Cieszę się, że mój przepis przypadł do gustu :) Pozdrawiam
Dziękuję :) Przepis naprawdę super więc polecam go innym :) Pozdrawiam!