Rolada z kremem kawowym.

Rolada z kremem kawowym ,oblana czekoladą ,
bardzo delikatna i apetyczna .Dodatek wody i oleju
w biszkopcie sprawia,że jest wilgotniejsza i łatwo
się zwija i nie łamie .Mało cukru,ale o to przecież
chodzi.

IMG_0179

Składniki:na blaszkę dużą ,tę w piekarniku
5 jajek oddzielnie białka i żółtka
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
2 łyżki wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę ,dodając po łyżce cukru .
Następnie po jednym żółtku i nadal ubijamy .Mąkę z proszkiem
i kakao przesiewamy przez sitko i w dwóch częściach dodajemy
do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką .Masę przekładamy
na wyłożoną papierem blaszkę ,rozsmarowujemy delikatnie i pieczemy
w 180 stopniach przez około 20 minut .Oddzielamy od papieru ,
przekładamy na ściereczkę i zwijamy w rulon .

Masa kawowa:
200 ml śmietany kremówki
150 g mascarpone
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kawy instant
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem .Dodajemy po łyżce
mascarpone ,kakao i kawę i ubijamy do połączenia się składników masy .
Nie za długo ,bo krem może się rozwarstwić.
Roladę rozwijamy i smarujemy kremem ,następnie ponownie zwijamy .
Dekorujemy dowolnie.Przechowujemy w lodówce.

IMG_0161

IMG_0158

15 uwag do wpisu “Rolada z kremem kawowym.

  1. Moja mama właśnie wczoraj mówiła, że chodzi za nią kawowe ciasto. Sądzę, że taka rolada na pewno by jej dogodziła. Sama rzadko robię rolady, ale na taki przepis bym się pokusiła. I jak kawy nie lubię tak już kawowe słodkości są bliskie mojemu sercu 🙂 Pozdrowienia.

Dodaj komentarz