Coś słodkiego do gorzkiej kawy 🙂
Składniki
biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
2 łyżki kawy mielonej
krem:
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 jaja
0,5 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
1 kostka masła
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 kieliszek spirytusu
dodatkowo:
ok 150 g masy krówkowej
1/2 kostki masła
1 szklanka mocnej kawy z dodatkiem spirytusu i soki z 1/2 cytryny
5 dkg orzechów
Sposób przygotowania
Białka ubić na sztywno z cukrem i odrobiną soli, wymieszać z żółtkami, następnie dodać mąki z proszkiem do pieczenie i kawę. Dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę (20×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Sypkie składniki kremu (w tym kawa) rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać rozpuszczone składniki i gotować ciągle mieszając do zgęstnienia. Budyń ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, połączyć z budyniem. Na końcu dodać spirytus. Wystudzonego biszkopta przekroić na pół, nasączyć kawą ze spirytusem. Przełożyć biszkopta kremem. Masę krówkową utrzeć z masłem i rozsmarować na biszkopcie. Wierzch posypać startymi orzechami.
For snack 🙂
Regards,
Anthony
PolubieniePolubienie
Thank You Anthony 🙂 Enjoy 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wow! Wygląda smakowicie 🙂 Wesołych!
PolubieniePolubienie
Dziękuję i również życzę Wesołego Alleluja 🙂
PolubieniePolubienie
Kawa i karmel idealne połączenie 🙂
PolubieniePolubienie
Dokładnie 🙂
PolubieniePolubienie