Ciasto kawowe z karmelem

Coś słodkiego do gorzkiej kawy 🙂

Ciasto kawowe z karmelem3

Składniki

biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¾ szklanki cukru

2 łyżki kawy mielonej

krem:

0,5 litra mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

2 jaja

0,5 szklanki cukru

2 cukry waniliowe

1 kostka masła

3 łyżki kawy rozpuszczalnej

1 kieliszek spirytusu

dodatkowo:

ok 150 g masy krówkowej

1/2 kostki masła

1 szklanka mocnej kawy z dodatkiem spirytusu i soki z 1/2 cytryny

5 dkg orzechów

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno z cukrem i odrobiną soli, wymieszać z żółtkami, następnie dodać mąki z proszkiem do pieczenie i kawę. Dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę (20×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Sypkie składniki kremu (w tym kawa) rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać rozpuszczone składniki i gotować ciągle mieszając do zgęstnienia. Budyń ostudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę, połączyć z budyniem. Na końcu dodać spirytus. Wystudzonego biszkopta przekroić na pół, nasączyć kawą ze spirytusem. Przełożyć biszkopta kremem. Masę krówkową utrzeć z masłem i rozsmarować na biszkopcie. Wierzch posypać startymi orzechami.

7 uwag do wpisu “Ciasto kawowe z karmelem

Dodaj komentarz