Przepis na wątróbkę drobiową

5/5 - (48 ocen)

Jeśli chodzi o temat wątróbki, pomijając fakt, iż kiedyś w ogóle jej nie jadałam i była dla mnie nie do przyjęcia ;), dziś zdecydowanie mogę stwierdzić fakt, iż jestem większą fanką drobiowej, niż wieprzowej, a to z dwóch podstawowych powodów - wątróbka drobiowa jest delikatniejsza i aksamitna w smaku, a druga jej zaleta - przygotowuje się ją ekspresowo ( po samym podsmażeniu, jest już praktycznie gotowa do zjedzenia ).

Składniki:

  • 500g wątróbki drobiowej
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki wody ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

  1. Umytą, wyczyszczoną z białych błonek i wysuszoną wątróbkę, partiami podsmażamy z dwóch stron, na patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu.
  2. Po obsmażeniu z każdej strony dopiero solimy i pieprzymy wątróbkę.
  3. Przekładamy na chwilę do miseczki i odstawiamy.
  4. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i jabłko w kostkę, około 5 minut.
  5. Do jabłek z cebulą, z powrotem wrzucamy podsmażoną wątróbkę i całość już tylko mieszamy i chwilę smażymy razem, by smaki i składniki połączyły się ze sobą.
  6. W tym momencie, możemy podlać wątróbkę wodą i chwilę smażyć, powstanie nam wtedy naturalnie sos.
  7. Wasza wątróbka jest gotowa.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Przepis na wątróbkę drobiową

Przepis na wątróbkę drobiową to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Przepis na wątróbkę drobiową zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



BRAK KOMENTARZY

Bądź pierwszy