Jeśli chodzi o temat wątróbki, pomijając fakt, iż kiedyś w ogóle jej nie jadałam i była dla mnie nie do przyjęcia ;), dziś zdecydowanie mogę stwierdzić fakt, iż jestem większą fanką drobiowej, niż wieprzowej, a to z dwóch podstawowych powodów - wątróbka drobiowa jest delikatniejsza i aksamitna w smaku, a druga jej zaleta - przygotowuje się ją ekspresowo ( po samym podsmażeniu, jest już praktycznie gotowa do zjedzenia ).
Składniki:
- 500g wątróbki drobiowej
- 1 jabłko
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 1/4 szklanki wody ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
- Umytą, wyczyszczoną z białych błonek i wysuszoną wątróbkę, partiami podsmażamy z dwóch stron, na patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu.
- Po obsmażeniu z każdej strony dopiero solimy i pieprzymy wątróbkę.
- Przekładamy na chwilę do miseczki i odstawiamy.
- Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i jabłko w kostkę, około 5 minut.
- Do jabłek z cebulą, z powrotem wrzucamy podsmażoną wątróbkę i całość już tylko mieszamy i chwilę smażymy razem, by smaki i składniki połączyły się ze sobą.
- W tym momencie, możemy podlać wątróbkę wodą i chwilę smażyć, powstanie nam wtedy naturalnie sos.
- Wasza wątróbka jest gotowa.