Jajka faszerowane znają wszyscy, a przepisów i pomysłów na ich podanie jest całe mnóstwo, z dodatkami, bez dodatków - jak tylko lubimy. Tutaj nie ogranicza nas nic :)
Dzisiejszy przepis to propozycja na Wielkanocny stół, choć równie fajnie sprawdzą się na imprezie, w karnawale, czy po prostu podane na kolację, śniadanie...
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki musztardy
- 1,5 łyżeczki majonezu
- pół pomidora pokrojonego w kostkę
- garść świeżego szpinaku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy.
- Ostrym nożem i zdecydowanym ruchem, przecinamy jajka w pół, tak by skorupka nie rozwaliła się na drobne kawałeczki.
- Z połówek wyciągamy jajka i przekładamy do miski, a skorupki odkładamy na bok.
- Do miski z jajkami dodajemy resztę składników, tj. musztarda, majonez, pomidor, zielenina, sól, pieprz.
- Mieszamy dokładnie, najlepiej widelcem, rozdrabniając przy tym jajka. Z całości powstanie nam zwarta masa.
- Gotową masą, delikatnie faszerujemy skorupki jajek, przekładamy na talerz i faszerowane jajka chowamy na godzinę do lodówki.
- Po godzinie jajka stroną masy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle ( skorupką do góry ) na złoty kolor.
- Podajemy od razu po przygotowaniu.