Przepyszna puszysta babeczka, cudnie pachnie w całym domu. Konsystencja delikatna i puszysta. Mój mąż się zapytał czy to jest babka gotowana, które uwielbia 🙂

cytrynowa babka

Przepis na thermomix na dole.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i powoli dodawać po jednym jajku. Dokładnie wszystko wymieszać.

Mąkę tortową,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. dodawać do masy po łyżce cały czas mieszając. Dodać mielone migdały,skórki z cytryny i pomarańczy, sok z cytryny i pomarańczy oraz rum.

babka jak gotowana

Ponownie wymieszać. Wylać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50 minut.

Zostawić babkę w formie 10 minut, następnie wyjąć i położyć na raszkach do ostudzenia.

Polewa cytrynowo – pomarańczowa , sok z cytryny i pomarańczy połączyć z cukrem pudrem i polać zimną babkę.

Udekorować według uznania.

babka pomarańczowa

Thermomix

– do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, cukier waniliowy, utrzeć czas 1 minuta, obroty 5

– ucierać, 2 minuty obroty 5 – dodawać co jakiś czas po 1 jajku

– dodać przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, zmielone migdały, sok z cytryny i pomarańczy, rum ,czas 40 sekund, obroty 5

– dodać skórę z cytryny i pomarańczy, wymieszać obroty 5, czas 15 sekund

– reszta jak wyżej