Sałatki/ Święta/ Wielkanoc

Wielkanocna sałatka warstwowa

Dziś mam dla was propozycję na warstwową sałatkę Wielkanocną, która świetnie zastąpi tradycyjną sałatkę jarzynową. Możecie przygotować ją w formie tortu układając warstwy w niedużej tortownicy, w formie małych porcji za pomocą specjalnych ringów lub bezpośrednio w bezbarwnej salaterce. Sałatka smakuje wyśmienicie i szybko znika ze stołu. To moja obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Polecam 🙂

Wielkanocna sałatka warstwowa

Drukuj przepis

Składniki

  • -500 g pieczarek
  • -1 duża cebula
  • -8 jajek
  • -400 g gotowanej szynki (ja użyłam konserwowej)
  • -1 brokuł
  • -majonez, u mnie Kielecki
  • -sól, pieprz
  • -szczypiorek
  • -masło

Przygotowanie

Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni z dodatkiem masła (do momentu odparowania całej wody). Doprawiamy solą i pierzem. Studzimy.

Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 5 minut). Odcedzamy, studzimy i drobno siekamy (twardsze części odcinamy). Mieszamy z majonezem, aby otrzymać zwartą masę.

Jajka gotujemy na twardo, białka oddzielamy od żółtek, ścieramy osobno do dwóch miseczek. Obie masy łączymy z majonezem, aby powstała zwarta i niezbyt rzadka masa (do białek dodajemy niewiele majonezu, do żółtek - trochę więcej). Doprawiamy solą i pieprzem.

Szynkę kroimy w niewielką kostkę.

Sałatkę układamy warstwowo w jednej dużej salaterce (lub osobo w kilku porcjach w specjalnych ringach). W kolejności: pieczarki, białka, szynka, brokuł i żółtka. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

11 komentarzy

  • Reply
    Dominika Drobka
    22 marca 2016 at 18:24

    sprobuje na pewno 🙂 tylko szkoda, ze nie mam takiej fajnej foremki, zeby to tak ladnie podac …

    • Reply
      Marta
      22 marca 2016 at 22:23

      Sałatkę można zrobić również w niedużej tortownicy lub zwykłej bezbarwnej salaterce 🙂

  • Reply
    Megly
    22 marca 2016 at 19:02

    Wygląda nie tylko ciekawie, ale i smacznie. Swoją drogą nigdy nie widziałam takiej sałatki warstwowej, żeby się nie rozlatywała. Robi wrazenie! Pozdrowionka 🙂

  • Reply
    piegusek
    22 marca 2016 at 21:03

    wygląda bardzo apetycznie:)

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    24 marca 2016 at 21:10

    Świetna sałatka, wygląda przepysznie

  • Reply
    Karolina
    25 marca 2016 at 09:22

    Super pomysł! Na pewno ta sałatka będzie moją obowiązkową porcją na wielkanocnym stole 🙂 Może udobrucham mamę, że w tym roku tak późno przyjeżdżam 😛 Dzięki!

  • Reply
    Ema
    25 marca 2016 at 10:20

    Super! Akurat mam takie małe salaterki 🙂 Na pewno spróbuję, może i mi sałatka się nie zepsuje, haha 😀

  • Reply
    Margo
    25 marca 2016 at 12:49

    Wygląda ciekawie 🙂 Nie jem mięsa, czy warstwę szynki można czym zastąpić lub pominąć?

    • Reply
      Marta
      25 marca 2016 at 13:11

      Można pominąć mięso 🙂

    • Reply
      Ewa
      27 marca 2021 at 11:01

      Witam. Jak podam sałatkę ułożoną w ringach , czy dla 5 osób starczy z tych proporcji?

  • Reply
    Ewka
    30 marca 2016 at 10:44

    Wielkanocna czy nie, robią ją jutro! 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.