Bulion imbirowy z brokułem i jajkiem czyli szybka zupa z orientalną nutą. Idealna na przejściową, wiosenną pogodę kiedy ciepło jest jeszcze pozorne i zdradliwe. Zupa idealnie rozgrzeje nas po wiosennym spacerze. Jednocześnie barwami przypomina już o kolorowej porze roku jak i Wielkanocy.
SKŁADNIKI / 4 porcje:
* 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
* 1 brokuł – około 300 g
* 1/2 pora (jasna część)
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki startego imbiru (około 3-4 cm)
* 2 łyżki sosu sojowego
* Do podania: 2 ugotowane jajka, makaron ryżowy lub chiński.
WYKONANIE:
- Brokuł dzielimy na mniejsze cząstki. Por kroimy w plasterki. Imbir i czosnek trzemy na tarce.
- Bulion gotujemy około 5 minut z dodatkiem imbiru, czosnku i sosu sojowego.
- Na ostatnie 2 minuty dodajemy pokrojony brokuł i por. (Możemy też ugotować warzywa w osobnym garnku w posolonej wodzie).
- Bulion podajemy z porcją makaronu i połówką jajka.