Gołąbki z pekinki z królikiem

Mój partner na widok królika ucieka, gdzie pieprz rośnie, więc przemycam mięso z królika w ten sposób. Jak nie widzi, to je i nawet mu smakuje 🙂

 

Składniki:

1 królik, bez skoków – są najlepsze do duszenia czy pieczenia

1 duża kapusta pekińska

4 cebule

2 szklanki ryżu

jarzynka

słodka papryka

ostra papryka

pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Królika poporcjować i zalać wodą, wsypać 2 łyżeczki jarzynki i gotować godzinę do półtorej. Wystudzić, obrać mięso z kości i przepuścić przez maszynkę.

Ryż ugotować w 3,5 szklanki wody z 1 łyżeczką jarzynki.

Cebule pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Ryż wymieszać z mięsem i cebulą, obficie przyprawić do smaku.

Z pekinki delikatnie zdjąć liście, ściąć nerw i zwijać gołąbki, a następnie układać je ściśle w garnku. Zalać 1-1,5 szklanki wody i gotować pod przykryciem około godziny. Smacznego 🙂

2 uwagi do wpisu “Gołąbki z pekinki z królikiem

Dodaj komentarz