wtorek, 22 marca 2016

ZUPA KREM Z PORA I ZIEMNIAKÓW




Zupa krem z pora i ziemniaków
jest bardzo przyjemną, szybką i lekką propozycją na obiad lub lunch.
Można pominąć marchewkę i użyć tylko pora i ziemniaków.
Ja uwielbiam ten puszysty krem z pikantnymi, czosnkowymi i chrupiącymi grzankami.
Ciekawym dodatkiem jest dodanie topionego serka śmietankowego.
Zamiast niego można przed podaniem skropić zupę oliwą extra vergine lub śmietaną.




Składniki:


  • 2 duże pory ( białe i jasno zielone części)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2-3 ziemniaki
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1-1,5 litra bulionu
  • 1-2 łyżki oliwy extra vergine
  • 40 g masła
  • opcjonalnie: 100 g śmietankowego serka topionego
  • sól
  • biały pieprz
  • słodka wędzona papryka
Do podania:
  • grzanki czosnkowe
  • śmietanka 12%
  • słodka wędzona papryka


Pora dokładnie umyłam.
Jasno zielone i białe części pokroiłam na małe kawałki.
Pokroiłam również w kostkę marchewkę i ziemniaki.



W garnku rozgrzałam masło.
Wrzuciłam pokrojoną cebulę.
Lekko ją posoliłam i szkliłam przez około 3 minuty.



Dodałam do niej pozostałe warzywa.
Wrzuciłam ziele angielskie i liście laurowe.



Podsmażyłam warzywa, aż zmiękły.


Wlałam bulion.
Zagotowałam.
Na małym ogniu gotowałam warzywa do miękkości przez około 15 minut.



Doprawiłam zupę.
Wyjęłam ziele angielskie, liście laurowe i zmiksowałam na gładki i puszysty krem.

 
Tak jak pisałam - dodałam jeszcze śmietankowy serek topiony.
Nie jest to konieczne, bez niego zupa jest lżejsza, ale daje on fajny śmietankowy smak.

Bagietkę pokroiłam w małą kostkę.
Podpiekłam na suchej patelni.
Skropiłam grzanki oliwą  z oliwek.
Posypałam solą, ulubionymi ziołami, granulowanym czosnkiem i ostrą papryką.
Można też podawać z tradycyjnymi grzankami czosnkowymi w formie kromek.



Pozostało już tylko wlać zupę na talerz, skropić śmietanką i podawać z grzankami.
Smacznego!





Polecam inne zupy krem:















Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...