poniedziałek, 21 marca 2016

KRUCHE MAŚLANE ROŻKI Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI




Polecam przepis na niesamowicie  
maślane i bardzo kruche ciasteczka.
Dzięki mące krupczatce rożki są przepyszne, po prostu rozpływają się w ustach.
Ten jeden składnik tak wiele zmienia w konsystencji ciasteczek.
Jest to mąka pszenna, bardziej sypka o grubszej podobnej do kaszki mannej konsystencji.
Masło a nie margaryna to podstawa maślanych ciasteczek.
Powinny mieć  maślany smak i aromat.
Ja z ciasta uformowałam rożki, ale jak najbardziej można wycinać dowolne kształty.
Dodatek domowej roboty powideł śliwkowych spowodował, 
że ciasteczka znikają w oka mgnieniu.




 

Składniki na około 70 ciasteczek:


  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g  zimnego masła (nie margaryny)
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki 12 % kwaśnej śmietany (zimna z lodówki)
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • parę kropli zapachu waniliowego
  • domowe powidła śliwkowe
  • cukier puder do opruszenia 
 



Mąkę wysypałam na blat.
Dodałam zimne masło i szybko posiekałam je nożem.
Wsypałam cukier puder i


cukier wanilinowy.


Następnie dodałam żółtka 

 

 śmietanę i zapach waniliowy.



Posiekałam wszystko nożem



i zagniotłam składniki w jednolitą kulę.



Owinęłam ciasto w folię i włożyłam na 2-3 godziny do lodówki.

Następnie podsypując mąką krupczatką rozwałkowałam ciasto przez folię spożywczą.
Wykraiwałam z niego trójkąty o dowolnej wielkości.
 

Nakładałam na szerszy brzeg po łyżeczce powideł śliwkowych.

powidła śliwkowe



i zawijałam.



Układałam rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.



Piekłam je w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut do zarumienienia.
Po ostudzeniu można opruszyć ciasteczka cukrem pudrem.
Smacznego!





Polecam również:

ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI


DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...