Opublikowany w Ciasta, Wielkanoc

Babka piaskowa – najprostsza

DSC_0409~2Najprostsze i najczęściej pieczone przeze mnie w podstawówce ciasto. W czasach mojego dzieciństwa na każdą niedzielę musiało być coś słodkiego.
Babka jest prosta i można ją dowolnie modyfikować.
Przepis pochodzi z bardzo starej książki ” Obiady u Kowalskich” Jadwigi Kłossowskiej. Mój trochę zmodyfikowany

Składniki :
4 jajka
szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3 łyżki cukru z wanilią
250 g stopionego masła lub margaryny
łyżka kakaa

Sposób wykonania :
Formę do babki lub keksówkę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną lub bułką tartą.
Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Mąki i proszek przesiać do miski.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać mąki, cały czas miksując. Do masy wlać jeszcze gorący tłuszcz, zmiksować. Ciasto podzielić na pół, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Przełożyć masę do formy i piec około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Babkę możecie zrobić całą kakaową lub dodać do niej np. zmielone orzechy.

Autor:

Matka, żona, kobieta pracująca.. Obecnie jestem szczęśliwa. Trochę gotuję, piekę i szydełkuję.. Od niedawna nowy etap w życiu - własne cztery kąty

Dodaj komentarz