sobota, 19 marca 2016

Klasyczna babka kresowa


Tradycyjna babka kresowa oparta na zdrowej mące gryczanej i sporej ilości chrupkich migdałów. Prosta do wykonania, naturalnie bezglutenowa i bardzo smaczna. Polecam!


Składniki:

100 g mąki gryczanej ( u mnie z kaszy niepalonej)
100 g migdałów bez skórki
150 g cukru
200 g miękkiego masła 
4 duże jajka (L)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę do babki, najlepiej taką z kominkiem, wysmarować masłem i oprószyć mąką gryczaną.

Migdały pokroić na małe kawałeczki. Jajka rozdzielić, oddzielnie żółtka i białka. Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku i łyżce mąki. Zmiksować na gładką masę. Dodać posiekane migdały, ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Białka ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać ubitą pianę do masy. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wygładzić wierzch.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C. Piec babkę około 45 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Wyjąć z foremki. Babkę można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.

Smacznego! :-)


__________________________________________________________________________________
 ZOBACZ TAKŻE:

Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu)

3 komentarze:

  1. Nigdy nie piekłam baby na mące gryczanej, wspaniale wygląda :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie slosztowalam kawałek babki. Jest pyszna i nie czuć mąki gryczanej. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj pieklam babkę po raz pierwszy. Nie ostatni. Babka jest pyszna. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Drukuj