piątek, 18 marca 2016

BABKA "KARMELCIA " Z BRZOSWINIAMI

  Ciągle poszukujemy nowych smaków,nowych przepisów...owszem są ciasta,do których wracamy,ale najczęściej w święta jest coś nowego.Tym razem zrobiłam próbną babkę s Anastazji z najnowszej książki.Muszę przyznać,że wyszła smaczna i babka pojawi się na świątecznym stole.Podam Wam przepis z książki.Jednak ta świąteczna ulegnie małym zmianom....jak zawsze zmniejszę ilość cukru a zwiększę ilość likieru i dodam brzoskwinie,gdyż teraz ich niewiele.Polecam bo Nam bardzo posmakowała i z pewnością będziemy do niej wracać,nie tylko na Wielkanoc.
 Składniki:
  •  2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru 
  • 25 dag margaryny bądź masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki likieru adwokat
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 5 połówek brzoskwiń z syropu
Margarynę,olej,cukier,likier oraz wodę zagotować.Przestudzić.Dodać żółtka,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny.Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
Brzoskwinie pokroić w kostkę.Ciasto wylać do formy na babkę,wierzch równomiernie przykryć brzoskwiniami i piec ok 50-60 min w 180 st C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem.
Po raz kolejny przekonałam się,że przepisy s Anastazji są niezawodne i zawsze się udają.Naprawdę szczerze polecam tą babkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz