Jajka faszerowane z boczkiem i szczypiorkiem

Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na jajka - są faszerowane z suszonymi pomidorami i ricottą (KLIK), z pieczarkami (KLIK), wiosenne - z kiełkami i rzodkiewką (KLIK), sadzone z warzywami (KLIK) czy jajka w szklance - z grzankami, kiełkami i roszponką (KLIK).
Dziś mamy dla Was jeszcze bardzo klasyczne połączenie - jajka z boczkiem i szczypiorkiem!
Jest pysznie! Spróbujcie koniecznie!


Składniki:

5 jajek,
4 cieniutkie plasterki boczku,
pęczek drobnego szczypiorku,
2-3 łyżki majonezu,
sól, pieprz

dodatkowo: mix sałat, bagietka

Jajka ugotować na twardo i pozostawić do ostygnięcia.
Boczek drobno pokroić, a następnie przesmażyć do czasu, aż będzie ładnie rumiany i chrupiący.
Gotowy boczek wykładamy na ręcznik kuchenny, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Przestudzony i odsączony boczek należy rozdrobnić - przy pomocy noża lub nawet moździerza!
Jajka obrać ze skorupki, przepołowić na połówki i wyciągnąć żółtko z każdej połówki.
Żółtka rozdrobnić przy pomocy widelca, dodać boczek, majonez i przyprawy - dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i wyciskać w połówki jajek.
Tak przygotowane jajka posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Całość podawać ze świeżym pieczywem i mixem sałat.
Smacznego :) 



Popularne posty