Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

Klasyczne połączenie kurczaka ze szpinakiem i serem. Wszystko otoczone ciastem francuskim i upieczone w piekarniku. Polecam na obiad :)

to1

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 małe opakowania ciasta francuskiego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • jajko
  • ziarna sezamu
MARYNATA:
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
NADZIENIE:
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • sól
  • pieprz czarny
  • 200 g sera żółtego

Piersi kurczaka naciąć w połowie, aby utworzyły się kieszonki. Składniki marynaty połączyć i oprószyć z każdej strony mięso. Odstawić.
W tym czasie można przygotować nadzienie.
Czosnek roznieść i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, po chwili dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać rozmrożony szpinak i przyprawić. Dusić, aż większość płynu odparuje. Przestudzony szpinak rozsmarować w kieszonkach mięsa i położyć plastry żółtego sera. Spiąć dokładnie wykałaczkami. Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć piersi z dwóch stron, ale krótko.
Część ciasta francuskiego naciąć radełkiem i owinąć piersi z kurczaka, tak aby nacięcia były na wierzchu. Przełożyć na papier do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 min. Smacznego :)

to2

to3

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.