Klasyczne połączenie kurczaka ze szpinakiem i serem. Wszystko otoczone ciastem francuskim i upieczone w piekarniku. Polecam na obiad :)
- 4 piersi z kurczaka
- 2 małe opakowania ciasta francuskiego
- olej rzepakowy do smażenia
- jajko
- ziarna sezamu
MARYNATA:
- 2 łyżki suszonych pomidorów w proszku
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
NADZIENIE:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 450 g szpinaku mrożonego
- sól
- pieprz czarny
- 200 g sera żółtego
Piersi kurczaka naciąć w połowie, aby utworzyły się kieszonki. Składniki marynaty połączyć i oprószyć z każdej strony mięso. Odstawić.
W tym czasie można przygotować nadzienie.
Czosnek roznieść i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, po chwili dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać rozmrożony szpinak i przyprawić. Dusić, aż większość płynu odparuje. Przestudzony szpinak rozsmarować w kieszonkach mięsa i położyć plastry żółtego sera. Spiąć dokładnie wykałaczkami. Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć piersi z dwóch stron, ale krótko.
Część ciasta francuskiego naciąć radełkiem i owinąć piersi z kurczaka, tak aby nacięcia były na wierzchu. Przełożyć na papier do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 min. Smacznego :)