Share the post "Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart"
Święta już tuż, tuż, dlatego proponuję przepis dla osób, które nie przepadają za pieczeniem a chcą ugościć gości wypiekiem własnej roboty. Przedstawiam więc mazurek na kruchym spodzie z grubą warstwą kajmaku, czekoladą i dekoracją z migdałów. Jeżeli nie uda Wam się kupić kajmaku, wystarczy przed 2 godziny gotować we wrzącej wodzie puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Ciasto jest pyszne, a równocześnie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą
(12 porcji, blaszka 40x25cm)
Składniki:
- podpieczony kruchy spód na tarty słodkie z tego przepisu, lub gotowy ze sklepu
- 400 g puszka kajmaku
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 120 g posiekanej czekolady o zawartości kakao minimum 70%
- migdały w płatkach do dekoracji
Przygotowanie:
- Na podpieczony i ostudzony spód wyłóż kajmak. Jeżeli jest zbyt gęsty podgrzej puszkę w gotującej się na małym ogniu wodzie przez około 20 minut.
- Wymieszaj czekoladę ze śmietanką i podgrzej przez 30 s w mikrofalówce. Energicznie wymieszaj i wyłóż równomierną warstwą na kajmak.
- Udekoruj migdałami i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
Smacznego!
English version
Easy dulce de lece and chocolate tart
(12 servings, 40x25cm baking pan)
Ingredients:
- pre cooked shortcrust pastry from this recipe or store bought
- 400 g tin of dulce de leche
- 1/2 cup of double cream
- 120 g of chocolate, chopped
- almond flakes for decoration
Przygotowanie:
- Spread dulce de lece on cooled shortcust pastry. If it is too thick, heat up a can in boiling water over low heat for about 20 minutes.
- Mix chocolate with cream and heat for 30 seconds in the microwave. Stir vigorously and spread over dulce de lece.
- Sprinkle with almonds and set aside in a cool place for several hours.
Enjoy!
Przypominam też inne moje przepisy na pyszne mazurki:
- Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam
- Mazurek z wiśniami i czekoladą / Easter shortbread with cherries and chocolate
- Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą
- Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka
dumna mama says
Ale apetyt robisz 🙂
Dzi says
🙂
Anula says
Wiele razy korzystałam z kajmaku, gotowego jak i robionego ale zawsze był gładki a u Ciebie taki jakiś grutkowy 😉 Możesz zdradzić jakiego kajmaku użyłaś? Pokazalam fotke swojemu facetowi, aż mu oczy zaiskrzły! 😀
Dzi says
Własnie powinien być gładki! Mój był mocno schłodzony, a że nie mogłam się doczekać ciasta podgrzewałam go krócej niż powinnam:P
Ilona says
Witam, w przepisie na ciasto kruche podana jest forma 20-23cm a w tym przepisie potrzeba go na formę 40×25. Jaki powinien być przelicznik składników na ciasto kruche?
Dzi says
Robiłam tą samą ilość ciasta na obie formy i było ok.
Ilona says
Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 na pewno wypróbuję ten przepis 🙂
Dzi says
Polecam:)
Iga z Dietmap.pl says
no pysznie! chyba wprowadzę modę na mazurki na wigilię, bo nie doczekam się wielkanocy! 😉
Dzi says
wcale nie musi się nazywać mazurek:P