wtorek, 15 marca 2016

Makowy pleśniak

Pleśniaka każdy zna, a dziś chcę Wam zaprezentować taką tam moją modyfikacje, bardzo łatwą i szybką w przygotowaniu - pleśniak z makiem. Łatwy i szybki w przygotowaniu, bo wystarczy kruche ciasto i gotowa masa makowa i mamy makowiec last minute ;). Pyszny i elegancki, idealnie nada się na wielkanocny stół.

makowy pleśniak

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • puszka masy makowej Helio
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części. Jedną chowamy do zamrażarki, drugą do lodówki, a do trzeciej części dodajemy kakao i zagniatamy aż uzyskamy jednolity kolor, a następnie chłodzimy w lodówce ok godziny. Jasne ciasto z lodówki wykładamy na blaszkę do pieczenia (moja ma 23,5x35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, na nie wykładamy masę makową, a na nią brązowe ciasto (można je zetrzeć na tartce, lub rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na mak).  

Beza:
  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy mąkę, miksujemy wykładamy na brązowe ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 170 st. C na złoty kolor.


makowy pleśniak

makowy pleśniak




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...