Flygande Jacob – kurczak z bananami

Kolejne danie szwedzkiej kuchni czyli kurczak zapiekany z bananami. W trakcie zapiekania śmietana nabiera smaku curry i bananów co sprawia, że trudno się oprzeć temu połączeniu. Orzechy i bekon są chrupiącym i słonym elementem który świetnie przełamuje bananowo-śmietankowy smak.

Najlepiej smakuje podawane z ryżem i sałatką, ale równie dobrze smakuje z dowolnym pieczywem.

DSC08558log.jpg

SKŁADNIKI / 4 porcje:

* 4 pojedyncze piersi kurczaka
* 250 ml śmietany 36%
* garść solonych orzeszków ziemnych
* 100 g bekonu
* 1 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
* 2 banany
* 2 łyżki oleju
* sól, pieprz

WYKONANIE:

  • Piersi kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki (3 kawałki z jednej piersi), solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.
  • Śmietanę mieszamy z pastą curry. Banany kroimy na plasterki.
  • Usmażone piersi kurczaka wkładamy do formy do zapiekania, posypujemy pokrojonymi bananami i polewamy śmietaną z pastą curry.
  • Całość zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.
  • W tym czasie na suchej rozgrzanej patelni smażymy bekon aż wytopi się tłuszcz i będzie chrupiący. Upieczony przekładamy na talerz wyłożony papierem aby zebrał nadmiar tłuszczu.
  • Upieczonego kurczaka posypujemy usmażonym bekonem i orzeszkami ziemnymi.

UWAGI: piersi kurczaka możemy zamienić na dowolną inną część kurczaka. Banany można skropić sokiem z cytryny jeżeli nie chcemy aby szybko zrobiły się ciemne. Pastę curry można zastąpić sosem chilli.

DSC08522log.jpg

DSC08541log

2 myśli w temacie “Flygande Jacob – kurczak z bananami

Dodaj komentarz