Z poniższego przepisu otrzymacie mazurek w formie prostokąta o wymiarach około 25x20cm.
Mazurek kokosowy
Składniki:
CIASTO
160g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
120g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
MASA KOKOSOWA
160ml śmietanki 30%
80g białej czekolady
60g wiórków kokosowych
200g konfitury wiśniowej (najlepiej niskosłodzonej)
około 10 sztuk wiśni kandyzowanych do dekoracji
Wykonanie:
CIASTO
- masło i żółtko do ciasta powinny być zimne
- mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiać, dodać kawałki zimnego masła oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę
- schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach około 30x 23cm
- około 1,5cm z brzegów ciasta zawinąć z każdej strony do środka, tworząc nieco grubszy brzeg
- ciasto pozostawić na jednym z arkuszy papieru, nakłuć gęsto widelcem i schłodzić ponownie przez 30-60 minut
- piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, na większej blasze, np. takiej na ciasteczka ułożyć schłodzone ciasto, piec 15-20 minut do zrumienienia
- upieczone ciasto wyjąć i ostudzić, najlepiej pozostawić na blasze do ostudzenia, gdyż jest kruche
- ostudzone ciasto od razu dekorować lub przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej
MASA KOKOSOWA
- śmietankę wlać do rondelka, podgrzać niemal do zagotowania, ale nie gotować, zdjąć z palnika
- do gorącej śmietanki wrzucić kawałki białej czekolady, wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji
- mieszankę ostudzić, schłodzić w lodówce przez kilka godzin
- mocno schłodzoną mieszankę śmietanki i czekolady ubić mikserem tak, jak ubijamy śmietankę na bitą śmietanę
- ubijać do momentu uzyskania dość gęstego kremu (końcówki miksera będą zostawiały ślady na powierzchni kremu)
- do kremu wsypać wiórki kokosowe, krótko wymieszać
- od razu wyłożyć na mazurek lub schłodzić
PRZEŁOŻENIA MAZURKA
- konfiturę przełożyć do rondelka, smażyć na małej mocy palnika, do momentu, aż nieco zgęstnieje
- konfiturę podczas smażenia należy mieszać, aby nie przywarła do dna garnka
- odparowaną konfiturę zdjąć na blat, ostudzić
- zimną konfiturę przełożyć na kruche ciasto, rozsmarować cienką warstwą, pozostawiając wolny brzeg (ten, który zawijaliśmy przed pieczeniem)
- na konfiturę wyłożyć krem kokosowy, rozprowadzić go równo po powierzchni mazurka (jeśli dodatkowo go schłodziliśmy, być może będzie trzeba go nieco ocieplić, żeby łatwiej było go rozsmarować)
- kandyzowane wiśnie pokroić na ćwiartki i mniejsze kawałki, udekorować wierzch mazurka, tworząc kwiatki lub inne dekoracje
- całość schłodzić, przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu
Połączenie konfitury i kokosa super :)
OdpowiedzUsuńKokosowy... to moje smaki. I jak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJam malowany! :)
OdpowiedzUsuńAleż on jest śliczny! :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie: jak długo może ten mazurek być przechowywany,bez obawy,ze bedzie nieświeży ? Dziękuje za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńW lodówce szczelnie przykryty (żeby nie przeszedł innymi zapachami) do kilku dni spokojnie wytrzyma bez utraty walorów smakowych i wizualnych, ale BEZ DEKORACJI. Owoce kandyzowane po 2-3 dniach nie wyglądają już tak świeżo i ładnie, więc dekorację należy wykonać tuż przed podaniem ciasta.
UsuńMyslę ze do 4, 5 dni spokojnie
OdpowiedzUsuń