poniedziałek, 16 września 2013

Split Pea Soup

Będąc w innym kraju zawsze brakuje nam rodzimych smaków. Wybierając się tutaj, zaopatrzyliśmy się w zupy w proszku (bleeeee!), których wykonanie tutaj wydawało mi z cudem. Jednak podczas zakupów natrafiłam na ichniejszy Torkede Gule Erter (groch łuskany)... i pokusiłam się o wykonanie grochówki. Wyczyn godny mistrza, ponieważ do tej pory najlepsza jaką jadłam zrobiona była mojego ojca. Mam nadzieję, że uda mi się dorównać ;) 

Składniki:                                                                                  


  • mięso na wywar 
  • 250 g groch łuskanego 
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • kiełbasa
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • majeranek, oregano
  • sól, pieprz




Przygotowanie:
  1. Groch moczyć w wodzie przez całą noc
  2. Mięso opłukać i zagotować z liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli
  3. Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę
  4. Groch opłukać, dodać do gotowego wywaru i gotować ok. 30 min.
  5. Dodać ziemniaki i marchewkę i gotować kolejne 30 min. 
  6. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majeranek i oregano
  7. Na patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę
  8. Kiełbasę dodać do zupy i jeszcze chwilę pogotować

W trakcie gotowania groch mięknie i delikatnie zagęszcza zupę. Jednak jeśli ktoś lubi gęstą grochówkę, w trakcie gotowania można część grochu zetrzeć na sitku i go z powrotem dodać do zupy. 

Ojciec (chyba) byłby ze mnie dumny ;)


If we live abroad, we miss the most native flavors probably. When I'm going here I've bought some soup of the powder (ugh!) because I was sure that cooking them here will be a miracle. One day I found a dried yellow peas and I ventured a preparing a split pea soup. The best split pea soup I've ever eaten was made by my father. I hope that my also be good. 

Ingredients:

  • meat broth
  • 250 g dried peas
  • 3 potatoes
  • 2 carrots
  • sausage
  • allspice, bay leaf
  • marjoran, oregano
  • salt and pepper 

Preparation:
  1. Soak peas in water overnight
  2. Rinse the meat and boil with allspice, bay leaf and a pinch of salt
  3. Cut potatoes and carrots in cubes
  4. Rinse peas and add to the finished broth and cook for the 30 min
  5. Add potatoes and carrots and cook for anothes 30 min
  6. Season with salt and pepper to taste, add the marjoran and oregano
  7. Fry the diced sausage
  8. Ass sausage to the soup and boil for while
 During cooking peas gently softens and thickenes the soup.

(I think) Father would be proud of me ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli już zbłądziłeś w bastaleny strony, jesteś o komentarz mile poproszony ;)

Drogi "Anonimie" Ciebie też nie minie. Wpisz, proszę, w komentarzu chociaż swoje imię ;)