8 mar 2016

Nuggetsy w krakersach

Dość często robię nuggetsy ze względu na synka, który nie zje zwykłego kotlet. A w takiej postaci wcina aż mu się uszy trzęsą. Jedyne co zmieniam to różne panierki do nuggetsów.




Składniki:
  
    1 podwójna pierś z kurczaka
    ok. pół litra maślanki
    sól, pieprz

   ok.  300g krakersów solonych

Przygotowanie:

   Pierś pokroić w podłużne paski. Posolić (nie za dużo) i popieprzyć  Zalać maślanką i pozostawić na noc w lodówce. Przed pieczeniem nasze paseczki z piersi kurczaka odsączyć z maślanki.




Krakersy pokruszyć w malakserze lub włożyć krakersy do woreczka strunowego i za pomocą wałka rozkruszyć je (mój 4 letni synek za mnie rozkrusza). Odsączone mięso panierować w pokruszonych krakersach. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść nuggetsy.



 Piec w 180C na złoty kolor.

1 komentarz: