Zupa z czerwonej soczewicy

Gęsta zupa z czerwonej soczewicy. Pomimo dodania dużej ilości pomidorów, soczewica dalej pozostaje wyczuwalna.

Zupa nie wymaga dodawania makaronu czy ryżu ponieważ jest wystarczająco gęsta. Jednak jeśli chcemy zjeść ją jako samodzielne danie to możemy podać np. z pieczywem.
Na zdjęciu z bułeczkami marchewkowymi.

DSC08160log.jpg

SKŁADNIKI / 4 porcje:

* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 litr wywaru warzywnego (u mnie wywar warzywny z drobno pokrojonymi warzywami)
* 1 szklanka czerwonej soczewicy
* 2 łyżeczki słodkiej papryki
* 3 liście laurowe
* 1 puszka pomidorów (400 g)
* 1/2 łyżeczki tymianku
* 1 łyżeczka bazylii
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżka oliwy/oleju
* świeży rozmaryn do podania

WYKONANIE:

  • Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku na łyżce oleju/oliwy dodając słodką paprykę.
  • Kiedy cebula jest już szklista dodajemy wywar warzywny, przecier pomidorowy, liście laurowe, soczewicę, tymianek, bazylię i sól.
  • Całość gotujemy około 15 minut. Przed podaniem możemy dosolić i dopieprzyć.

DSC08147log

DSC08152log.jpg

Dodaj komentarz