Filet z pieczarkami w maślanym sosie

Składniki:

1 pojedynczy filet z kurczaka

1 cebula

15 kapeluszy z pieczarek

1 papryczka chili

2 łyżki masła klarowanego

2 łyżki masła śmietankowego

1 łyżka śmietany

1/2 kostki rosołowej

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Sól, pieprz

Słodka i ostra papryka

 

Sposób przygotowania:

Cebulę zeszklić i przełożyć do rondla. Kapelusze pieczarek obsmażyć na maśle klarowanym i również przełożyć do rondla.

Fileta obsypać przyprawami i obsmażyć na maśle ze wszystkich stron. Przełożyć do pieczarek.

Dodać posiekana papryczkę chili, pietruszkę, masło śmietankowe, kostkę rosołową i zalać ok. 1 szklanką wrzątku. Dusić 30-40 minut.

Na koniec doprawić i dodać śmietanę. Zagotować. Mięso wyjąć i pokroić w plasterki. Podawać z dowolnymi dodatkami.

 

Dodaj komentarz