Składniki:
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 cebula
15 kapeluszy z pieczarek
1 papryczka chili
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki masła śmietankowego
1 łyżka śmietany
1/2 kostki rosołowej
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Sól, pieprz
Słodka i ostra papryka
Sposób przygotowania:
Cebulę zeszklić i przełożyć do rondla. Kapelusze pieczarek obsmażyć na maśle klarowanym i również przełożyć do rondla.
Fileta obsypać przyprawami i obsmażyć na maśle ze wszystkich stron. Przełożyć do pieczarek.
Dodać posiekana papryczkę chili, pietruszkę, masło śmietankowe, kostkę rosołową i zalać ok. 1 szklanką wrzątku. Dusić 30-40 minut.
Na koniec doprawić i dodać śmietanę. Zagotować. Mięso wyjąć i pokroić w plasterki. Podawać z dowolnymi dodatkami.