Pizza to jedna z najbardziej lubianych przekąsek. Co w niej lubimy ? Z pewnością jej różnorodność. Każdy znajdzie coś dla siebie. Moja córcia kiedy ma ochotę na pizzę zawsze zadaje swoje standardowe pytanie - Mamusiu czy mamy w lodówce ... i tu padają jej magiczne słowa o składniki :) Ot tak, dzieci również potrafią być miłośnikami kuchni Włoskiej ;-) Dzisiaj przygotowałam pizzę pieczoną na kamieniu bo taką właśnie lubimy najbardziej. Kusząc się na nią przygotowałam ciasto drożdżowe z klasycznego przepisu z dużą ilością oregano co świetnie podkreśliło smak całości. Bo przecież pizza nie może być nudna ....
Pizza z białą kiełbasą i papryką na 'oreganowym' spodzie
SKŁADNIKI:
25 g świeżych drożdży
110 ml mleka
50 g masła
1/2 kg mąki pszennej
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
200 g kefiru
1 łyżka oregano
dodatki
sos pomidorowy
300 g sera żółtego
250-300 g mozzarelli w bloku
biała kiełbasa
papryka czerwona
PRZYGOTOWANIE:
Masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże wkruszamy do garnuszka, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, oregano 0 mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże oraz zimne roztopione masło i kefir - wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na okrąg, smarujemy sosem pomidorowym, oprószamy tartymi serami, nakładamy plastry kiełbasy i pokrojoną paprykę.
kamień do pizzy nagrzewamy przez około 30 minut w 220 stopniach.
Pizzę wkładamy na kamień i pieczemy przez około 12 minut do jej zarumienienia.
Samczego!
Zawsze robie się głodny jak do Was zaglądam. Pyszne propozycje więc wpraszam się na degustacje.
OdpowiedzUsuńDziękujemy za miły komentarza :)
UsuńPozdrawiamy
Uwielbiam pizze! Marzy mi się taki kamień do jej pieczenia :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie skuś się na taki kamień :))
UsuńDziękuje :) u Ciebie również smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizze!! Wasza wygląda smakowicie, jednak pozostaje mi tylko wersja bezglutenowa :( a ciasto nie jest takie smaczne, jak glutenowe.
OdpowiedzUsuńZ wielką przyjemnością skosztowałabym tej wersji bezglutenowej i chyba następnym razem właśnie na takowa się skuszę :)
Usuń