Tort z wiśniami


Tort jest bardzo smaczny i prosty w wykonaniu. Zapisuję, bo na pewno kiedyś się przyda. Korzystałam z przepisu na tort swarcwaldzki, ale zmieniłam kilka rzeczy, przede wszystkim nie użyłam alkoholu i zmniejszyłam ilość składników do tortownicy 20 cm. Super połączenie wiśni, czekolady i bitej śmietany. Tort nie jest słodki, wspaniale wilgotny. Sprawę ułatwiła mi gotowa frużelina wiśniowa.



Składniki:

105 g gorzkiej czekolady

105 g miękkiego masła

100 g drobnego cukru

4 jajka

105 g mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Do nasączenia blatów:

2 łyżki żelu wiśniowego z frużeliny wiśniowej + 105 ml wody

Masa śmietanowa:

550 ml śmietany kremówki (30%)

2 łyżki cukru pudru

Masa wiśniowa:

Słoik / puszka frużeliny wiśniowej (ja zużyłam około 300 g )



1. Masło miksujemy z roztopioną lekko ciepłą czekoladą. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.

2. Powoli dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy cukier i cały czas miksujemy.

3. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy do masła i mieszamy.

4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do czekoladowej masy, delikatnie mieszamy.

5. Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta. Pieczemy 10-15 minut. 

6. Wyciągamy i studzimy, pieczemy drugi blat, który też studzimy.

7. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

8. Składamy tort: 
Pierwszy blat nasączamy połową soku z wiśni. Nakładamy grubszą warstwę frużeliny wiśniowej. Na wiśnie kładziemy większą połowę bitej śmietany. Przykrywamy drugim blatem, który również z góry delikatnie nasączamy sokiem z wiśni. Tort z wierzchu i po bokach dekorujemy bitą śmietaną. Dekorujemy według uznania i potrzeby. 



Mmm Pycha!!!





Brak komentarzy :