Bardzo proste i szybkie w wykonaniu curry z ciecierzycą o wyraźnym orzechowym smaku. Idealne smakuje podawane z ryżem i świeżą miętą która przełamuje orzechowy smak.
Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie ciecierzycy, ale jeżeli już mamy ugotowaną lub używamy ciecierzyce konserwową to wykonanie tego curry zajmuje 15 minut.
SKŁADNIKI / 4 porcje:
* 3 średniej wielkości marchewki
* 400 ml mleka kokosowego
* 50 ml masła orzechowego
* 800 g ugotowanej ciecierzycy
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 papryczka chili
* 1 łyżka oleju/oliwy
* 1 łyżka pasty curry
* 1 łyżka sosu sojowego
* sól, pieprz
*Ewentualne dodatki do podania: ryż, świeża mięta, kolendra, jogurt.
WYKONANIE:
- Marchewkę kroimy w słupki o długości 3-4 cm.
- Cebulę, czosnek i papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę i chwile podsmażamy na oleju.
- Dodajemy marchewkę i pastę curry. Smażymy aż marchewki zmiękną.
- Do miękkiej marchewki wlewamy mleko kokosowe i masło orzechowe oraz dodajemy ugotowaną ciecierzyce.
- Całość gotujemy około 5 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.