czwartek, 3 marca 2016

Sałatka z jajkiem przepiórczym

Ostatnio dałem Wam propozycję na  śniadanie z jajkami przepiórczymi, jako że w opakowaniu jest ich sporo, to kolejnym pomysłem na wykorzystanie ich jest sałatka. Robi się ją bardzo szybko, wygląda i smakuje świetnie.
Choć za oknem wiosny nie widać, na talerzu można ją poczuć :)

mix sałat z warzywami
Składniki :
  • 4 jajka przepiórcze
  • garść mix sałat
  • 4 pomidorki cherry
  • 2 rzodkiewki
  • kiełki buraka
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
Przyprawy :
  • pieprz czarny
  • pieprz cytrynowy
sałatka  warzywna z jajkiem i kiełkami

Jajka przepiórcze wstawiamy do parowaru i włączamy urządzenie na 5 minut.
Mix sałat myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Pomidorki parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i przecinamy na pół.
Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki.

pomysł na zdrową sałatkę do obiadu

Są różne techniki postępowania z jajkami przepiórczymi po ugotowaniu. Niektórzy wstawiają do zimnej wody na jakiś czas, inni obierają jeszcze ciepłe. Próbowałem obu sposobów i obydwa zdały egzamin u mnie. Turlałem je tylko, żeby skorupka pękła i ładnie się zdjęła :)
Nakładamy mix sałat na talerz, polewamy ją oliwą extra vergine. Dodajemy jajka, rzodkiewkę i kiełki buraka po czym wszystko przyprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym i mieszamy.

pyszna sałatka zamiast obiadu

Czekam na Wasze komentarze i uwagi, z chęcią się dowiem czy wypróbowaliście przepis i jak Wam smakowało.

Pozdrawiam i smacznego
Adam

3 komentarze:

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...