Pamiętam jak dziś moje zaskoczenie i ciekawość smaku kiedy po raz pierwszy zobaczyłam bułeczki z marchewka w sklepie. Oczywiście nie mogłam się oprzeć żeby ich nie kupić a następnie spróbować zrobić podobne samemu. Od tego momentu minęło już sporo czasu a ja ciągle do nich wracam z sentymentem.
Bułeczki marchewkowe na pewno w smaku nie przypominają ciasta marchewkowego. Marchewka w bułeczkach jest prawie nie wyczuwalna ale za to nadaje im odpowiednią wilgotność.
SKŁADNIKI / 24 bułeczki:
* 50 g drożdży
* 700 ml ciepłej wody
* 2 łyżeczki soli
* 50 g roztopionego masła ( w wersji wegańskiej można użyć oliwy)
* 2 łyżeczki cukru
* 4 starte marchewki średniej wielkości
* 400 ml płatków owsianych (lub pół na pół owsiane i żytnie)
* 1100 ml / 660 g mąki pszennej
* 400 ml /220 g mąki żytniej
* jajko i płatki do posypania bułeczek
WYKONANIE:
- W misce mieszamy drożdże z ciepłą wodą, cukrem, łyżką mąki pszennej i łyżką mąki żytniej. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na około 10 minut do spienienia się drożdży.
- Do spienionych drożdży dodajemy pozostałą mąkę, płatki owsiane/żytnie, sól, startą marchewkę i roztopione masło.
- Całość wyrabiamy około 10 minut, wsadzić do miski i odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
- Ciasto wyciągamy na oprószony mąką blat, chwile wyrabiamy i dzielimy na porcje po około 85 g.
- Z każdej porcji ciasta formujemy bułeczkę i układamy w formie do pieczenia o wymiarach 30 na 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki układamy pozostawiając pomiędzy nimi 1 cm odstęp.
- Gotowe bułeczki smarujemy rozkłóconym z łyżką wody jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi /żytnimi. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 min do urośnięcia.
- Bułeczki pieczemy około 30 – 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
A jaki typ mąki żytniej ?
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mąka żytnia chlebowa typ 720 ale można też zastąpić mąką pszenną.
PolubieniePolubienie
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie