Bułeczki z marchewką i płatkami owsianymi

Pamiętam jak dziś moje zaskoczenie i ciekawość smaku kiedy po raz pierwszy zobaczyłam bułeczki z marchewka w sklepie. Oczywiście nie mogłam się oprzeć żeby ich nie kupić a następnie spróbować zrobić podobne samemu. Od tego momentu minęło już sporo czasu a ja ciągle do nich wracam z sentymentem.

DSC08072log

Bułeczki marchewkowe na pewno w smaku nie przypominają ciasta marchewkowego. Marchewka w bułeczkach jest prawie nie wyczuwalna ale za to nadaje im odpowiednią wilgotność.

 SKŁADNIKI / 24 bułeczki:

* 50 g drożdży
* 700 ml ciepłej wody
* 2 łyżeczki soli
* 50 g roztopionego masła ( w wersji wegańskiej można użyć oliwy)
* 2 łyżeczki cukru
* 4 starte marchewki średniej wielkości
* 400 ml płatków owsianych (lub pół na pół owsiane i żytnie)
* 1100 ml / 660 g mąki pszennej
* 400 ml /220 g mąki żytniej
* jajko i płatki do posypania bułeczek

WYKONANIE:

  • W misce mieszamy drożdże z ciepłą wodą, cukrem, łyżką mąki pszennej i łyżką mąki żytniej. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na około 10 minut do spienienia się drożdży.
  • Do spienionych drożdży dodajemy pozostałą mąkę, płatki owsiane/żytnie, sól, startą marchewkę i roztopione masło.
  • Całość wyrabiamy około 10 minut, wsadzić do miski i odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
  • Ciasto wyciągamy na oprószony mąką blat, chwile wyrabiamy i dzielimy na porcje po około 85 g.
  • Z każdej porcji ciasta formujemy bułeczkę i układamy w formie do pieczenia o wymiarach 30 na 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki układamy pozostawiając pomiędzy nimi 1 cm odstęp.
  • Gotowe bułeczki smarujemy rozkłóconym z łyżką wody jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi /żytnimi. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 min do urośnięcia.
  • Bułeczki pieczemy około 30 – 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

DSC08105log

DSC08083log

 

 

5 myśli w temacie “Bułeczki z marchewką i płatkami owsianymi

Dodaj komentarz