2 mar 2016

Muffiny drożdżowo-pomarańczowe

Moja córka uwielbia drożdżówkę z kruszonką. Dzisiaj upiekłam jej drożdżówkę, ale ciut w innej postaci, ponieważ jako muffiny. Dodałam świeży sok pomarańczowy dzięki czemu drożdżowe muffiny mają delikatny posmak pomarańczy.






Składniki:

   300g mąki
   40g masła
   2 żółtka

   1/3 szklanki ciepłego mleka
   0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
   2/3 szklanki cukru
   20g drożdży
  
 Kruszonka:
    50g zimnego masła
    50g cukru
    50g mąki
    1 łyżeczka cukru z wanilią
Przygotowanie:

   Do miseczki rozkruszyć drożdże. Dodać mleko, 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać.  Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić na około 15 min. Do miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, żółtka, masło, rozczyn i sok z pomarańczy. Ciasto wyrobić. Odstawić na ponad godzinę pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 10 foremek do muffin napełnić ciastem drożdżowym. Posmarować białkiem i posypać kruszonką (masło, cukiery i mąkę połączyć) i piec w 180C około 30min.


5 komentarzy:

  1. Cudne te muffinki Ci wyszły :)
    Córcia z pewnością była zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję...faktycznie wyrosly jak grzybki haha....a córcia zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajeczne muffinki - grzybki <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Kasiu muffinki-grzybki...mogłam kruszonkę zabarwić na czerwono byłyby muchomorki haha

      Usuń
  4. Jesus loves you. The best prayer I ever prayed was this. "God I admit I am a sinner and I accept Jesus as my savior. I believe he rose from the dead. I repent of my sins and ask you to come into my life. Thank you for forgiving my sins and giving me eternal life. amen"

    Michael Cybulski
    USA
    rhema54@yahoo.com

    OdpowiedzUsuń