Curry z bakłażanem i czarną fasolą

Wegańskie curry ze zrównoważoną ostrością ale można również dodać więcej pasty curry aby uzyskać mocniejszy efekt.

Wspaniale smakuje w połączeniu z miętą która dodaje orzeźwienia oraz migdałami które są chrupkim elementem potrawy. Jeżeli ktoś z domowników nie przepada za ostrymi potrawami to możemy podawać curry z łyżką jogurtu dla złamania intensywności.

SKŁADNIKI / 4 porcje:

* 600 g bakłażana (2 bakłażany)
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 400 g  ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki)
* 2 puszki po 400 g całych pomidorów (najlepiej bez skórki)
* 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
* 1 papryczka chilli
* 1 ½ łyżki garam masala
* 200 ml wody
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1 ½ łyżeczki soli
* pieprz

Dodatki do podania: prażone migdały, świeża mięta, ryż, jogurt.

WYKONANIE:

  • Bakłażana kroimy na mniej więcej 1 cm kostkę, wrzucamy do miski i solimy (1/2 łyżeczki soli). Odstawiamy na 10 minut. (Jeżeli nie lubimy skórki od bakłażana, to możemy go obrać. Jednak zmięknie ona w trakcie gotowania).
  • Cebule, czosnek i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rozgrzanego garnka z olejem. Dodajemy pozostałe przyprawy (garam masala, pasta curry) i smażymy około 5 minut uważając żeby czosnek się nie przypalił.
  • Dodajemy bakłażana i smażymy kolejne 5 minut aż bakłażan nabierze koloru.
  • Dodajemy pomidory z puszki i wodę. Całość przykrywamy i gotujemy około 15 minut na małym ogniu.
  • Kiedy bakłażan jest już miękki wsypujemy ugotowaną fasolę i gotujemy około 3 minut.
  • Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy prażonymi migdałami i świeżą miętą.

DSC07738log.jpg

DSC07729

Dodaj komentarz