Smaczne danie obiadowe nie wymagające dużego nakładu pracy 🙂
Składniki:
0,5 kg szynki wieprzowej
1 papryka
2 cebule
2 pomidory
słodka i ostra papryka
kminek mielony
jarzynka
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
4-5 ziaren jałowca
olej
ocet jabłkowy
Sposób przygotowania
Mięso pokroić w gruba kostkę, obsypać obficie przyprawami, skropić olejem i octem, zalać 1/4 szklanki wody. Odstawić do lodówki, najlepiej na cała noc.
Pomidora obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, cebulę i papryką pokroić na dość duże kawałki.
Warzywa razem z mięsem przełożyć do rękawa. Doprawić. Zalać 3/4 szklanki wody, związać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2 godziny. Raz na jakiś czas przemieszać.
Podawać ze świeżym pieczywem 🙂