Szynka wieprzowa z rękawa

Smaczne danie obiadowe nie wymagające dużego nakładu pracy 🙂

Składniki:

0,5 kg szynki wieprzowej

1 papryka

2 cebule

2 pomidory

słodka i ostra papryka

kminek mielony

jarzynka

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

4-5 ziaren jałowca

olej

ocet jabłkowy

 

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w gruba kostkę, obsypać obficie przyprawami, skropić olejem i octem, zalać 1/4 szklanki wody. Odstawić do lodówki, najlepiej na cała noc.

Pomidora obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, cebulę i papryką pokroić na dość duże kawałki.

Warzywa razem z mięsem przełożyć do rękawa. Doprawić. Zalać 3/4 szklanki wody, związać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2 godziny. Raz na jakiś czas przemieszać.

Podawać ze świeżym pieczywem 🙂

DSCN3287

Dodaj komentarz