Przedstawiam lekkie placki z ziemniaków – bez tłuszczu i z niewielkim dodatkiem mąki z ciecierzycy. Dieta musi być smaczna, w przeciwnym razie nic z tego nie będzie. Placki są wilgotne w środku i bardzo sycące. Nie trzeba tłuszczu, tylko więcej czasu niż przy smażeniu placków na patelni. Jako dodatek do placków proponuję wędzonego łososia z kaparami i sosem jogurtowo-chrzanowym.
SKŁADNIKI
(na 2 osoby)
- 3 średnie ziemniaki
- 1 wiejskie jajko
- 2 łyżki stołowe mąki z ciecierzycy (besan)
- kilka kaparów z zalewy
- plastry wędzonego łososia
- 2 czubate łyżki stołowe gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki chrzanu
- świeży szczypiorek
- świeżo mielony pieprz
- sól
WYKONANIE
Obrane ziemniaki gotujemy na pół miękko. Studzimy pod zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Ziemniaki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do nich mąkę besan, jajko, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – za pomocą łyżki – wylewamy 4 placki. Pieczemy przez 30 minut.
Gorące placki smarujemy sosem chrzanowym, układamy łososia, posypujemy kaparami i posiekanym szczypiorkiem.