Pieczone placki ziemniaczane z łososiem i sosem chrzanowym

DSC_0855 (2)Przedstawiam lekkie placki z ziemniaków – bez tłuszczu i z niewielkim dodatkiem mąki z ciecierzycy. Dieta musi być smaczna, w przeciwnym razie nic z tego nie będzie. Placki są wilgotne w środku i bardzo sycące. Nie trzeba tłuszczu, tylko więcej czasu niż przy smażeniu placków na patelni. Jako dodatek do placków proponuję wędzonego łososia z kaparami i sosem jogurtowo-chrzanowym.

SKŁADNIKI

(na 2 osoby)

  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 wiejskie jajko
  • 2 łyżki stołowe mąki z ciecierzycy (besan)
  • kilka kaparów z zalewy
  • plastry wędzonego łososia
  • 2 czubate łyżki stołowe gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki chrzanu
  • świeży szczypiorek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

WYKONANIE

Obrane ziemniaki gotujemy na pół miękko. Studzimy pod zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Ziemniaki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do nich mąkę besan, jajko, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – za pomocą łyżki – wylewamy 4 placki. Pieczemy przez 30 minut.

Gorące placki smarujemy sosem chrzanowym, układamy łososia, posypujemy kaparami i posiekanym szczypiorkiem.

 

Dodaj komentarz