Paluszki z babki piaskowej z gruszką

SKŁADNIKI / 2 porcje:

* 4 kawałki babki  – użyłam babki z tego przepisu
* 1 gruszka
* 1 łyżka masła
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 kostka gorzkiej czekolady
*2 łyżki słodzonej bitej śmietany lub creme fraiche z cukrem/wanilią
* 4 łyżeczki mocnej herbaty z cytryną

Do dekoracji: żurawina,

WYKONANIE:

  • Każdy kawałek babki nasączamy 1 łyżeczką herbaty z cytryną a następnie przekrawamy na pół aby powstały 2 kawałki w kształcie prostokąta, frytki.
  • Gruszkę kroimy na pół. Z jednej połówki wykrawamy 3-4 duże plastry – tak aby był widoczny przekrój gruszki.
  • Drugą połówkę gruszki kroimy wzdłuż na 4 części.
  • Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy nasze gruszki z dodatkiem cukru i cynamonu.

Całość układamy na talerzu robiąc kratkę z „frytek” z babki i ozdabiając gruszkami, bitą śmietaną, żurawiną i tartą czekoladą.

DSC07657log

DSC07627log

Jedna myśl w temacie “Paluszki z babki piaskowej z gruszką

Dodaj komentarz