SKŁADNIKI / 2 porcje:
* 4 kawałki babki – użyłam babki z tego przepisu
* 1 gruszka
* 1 łyżka masła
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 kostka gorzkiej czekolady
*2 łyżki słodzonej bitej śmietany lub creme fraiche z cukrem/wanilią
* 4 łyżeczki mocnej herbaty z cytryną
Do dekoracji: żurawina,
WYKONANIE:
- Każdy kawałek babki nasączamy 1 łyżeczką herbaty z cytryną a następnie przekrawamy na pół aby powstały 2 kawałki w kształcie prostokąta, frytki.
- Gruszkę kroimy na pół. Z jednej połówki wykrawamy 3-4 duże plastry – tak aby był widoczny przekrój gruszki.
- Drugą połówkę gruszki kroimy wzdłuż na 4 części.
- Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy nasze gruszki z dodatkiem cukru i cynamonu.
Całość układamy na talerzu robiąc kratkę z „frytek” z babki i ozdabiając gruszkami, bitą śmietaną, żurawiną i tartą czekoladą.
Jedna myśl w temacie “Paluszki z babki piaskowej z gruszką”