1 mar 2016

Fale dunaju

Od dawna przymierzałam się do upieczenia ciasta fale dunaju. Uwielbiam ciasta gdzie są owoce a dodatkowym atutem jest delikatny krem budyniowy. 




Składniki:

  Ciasto:
    3 jajka
    szczypta soli
    2/3 szklanki cukru

    2 szklanki mąki
    100g rozpuszczonego masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
    150ml mleka
    400g wydrylowanych wiśni

  Masa budyniowa:
    1 budyń śmietankowy z cukrem(40g)
    400ml mleka
    150g masła w temperaturze pokojowej
    1 łyżka cukru pudru

  Polewa:
    3 łyżki gorącego mleka
    3 łyżki cukru pudru
    3łyżki kakao
    100g masła

Przygotowanie:

   Ciasto:
      Białka ubić ze szczyptą soli.  Pod koniec ubijania dodać cukier i nadal miksować. Gdy białka są sztywne i lśniące dodać żółtka i ubić przez chwile na wolnych obrotach. Do masy jajecznej dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i rozpuszczone masło. Wszystko zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać łyżka. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i mleko, wymieszać. Blaszkę (30/22) wyłożyć papierem. Na dno wylać jasne ciasto a na to ciemne (ciemne ciasto kłaść delikatnie) i delikatnie wyrównać. Wiśnie w równych odstępach lekko powciskać w ciasto. Piec około 35 min w 180C do suchego patyczka. Wystudzić.
Masa budyniowa:
     Do garnka wlać około 300ml mleka i zagotować a w pozostałym mleku rozprowadzić budyń. Ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać do budyniu po łyżce masła. Masę budyniową nie miksować długo, ponieważ może się zważyć.
Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Polewa:
    Do garneczka wlać 3 łyżki gorącego mleka. Dodać cukier puder i mieszać aż cukier rozpuści się. Do mleka dodać masło i rozpuścić. Gdy trzy składniki połączą się, garnek zdjąć z palnika i dodać przesiane kakao. Dobrze wymieszać. Jeśli polewa jest zbyt gęsta dolać odrobinę mleka. 
Polewę rozsmarować na cieście. Widelcem można zrobić delikatne fale.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz