Smak, który chodzi za mną od pierwszej w życiu wizyty w restauracji orientalnej, kiedy to Tacie zebrało się na eksperymenta. Próbowałem wiele razy odwzorować ten smak, połączenie pikantnego kurczaka i słodkawej kokosowej panierki. Mogę stwierdzić, że w końcu mi się udało. Spróbujcie sami i smacznego od Rumcajsa i Haneczki.
Składniki;
500g filetu z piersi kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki chilli
łyżeczka przyprawy do kurczaka
łyżeczka słodkiej papryki
2 jajka
150g wiórków kokosowych
szklanka mleka
2 szklanki mąki
Przygotowanie:
Kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski. Sos sojowy mieszamy z chilli przyprawą do kurczaka i papryką. Marynujemy kurczaka w otrzymanej mieszance i odstawiamy do lodówki na przynajmniej jedną godzinę.
Z jajek, mąki, mleka i wiórków kokosowych miksujemy ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dodać mąki lub mleka.
Dodajemy mięso do ciasta, mieszamy dokładnie by obkleiło kawałki kurczaka.
Smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu lub we frytkownicy.
Podawać z ryżem i sałatką.
Komentarze
Prześlij komentarz