jabłecznik z różową pianką

3247

składniki na ciasto kruche:
3 szkl mąki
1 i 1/2 szkl cukru
4 jajka
200 g masła, schłodzone
1 kisiel bez cukru (o czerwonym kolorze)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1500 g jabłek
dodatkowo:
cukier puder do oprószenia

wykonanie:
Z trzech jajek oddzielamy żółtka od białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na na stolnicę, dodajemy 1/2 cukru, 1 całe jajko i 3 żółtka, siekamy wszystko nożem. Następnie dodajemy masło i ponownie siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto możemy podpiec. Drugą część ciasta wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Chwilkę podsmażamy. Wykładamy równomiernie na cisto w blaszce. Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem dodajemy kisiel i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru. Gotową beze przekładamy na warstwę jabłek. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach schłodzone ciasto. Całość pieczemy w 160 st. C. przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

jablecznik_z_rozowa_pianka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here