Pieczona marchewka z morelami i migdałami czyli pyszne danie samodzielnie lub dodatek do innych potraw. Można spożywać na ciepło jak i na zimno. Sprawdzi się również jako część bufetu na przyjęcie.
Słodycz moreli sprawia, że do marchewek nie musimy dodawać cukru a migdały dodają chrupkości. Całość doprawiona kminem który w trakcie pieczenia delikatnie łagodnieje ale nadaje marchewce charakteru.
SKŁADNIKI / 4 porcje:
* 8 marchewek
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka kminu rzymskiego
* 2 średniej wielkości cebule lub 1 duża
* garść migdałów – około 50 gram | do kupienia tu |
* 10 suszonych moreli
* pieprz
WYKONANIE:
- Marchewki obieramy i kroimy na 4 części wzdłuż. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Cebulę obieramy, kroimy w krążki i układamy na blasze z marchewką.
- Oliwę mieszamy z solą, pieprzem i kminem rzymskim.
- Marchewkę z cebulą dokładnie obtaczamy w przygotowanej oliwie z przyprawami.
- Całość posypujemy pokrojonymi migdałami
- Pieczemy 20 minut w temperaturze 225 stopni.
- Morele kroimy w paski i dodajemy do marchewki po upieczeniu.
Jedna myśl w temacie “Pieczona marchewka z morelami i migdałami”