Site Overlay

Kurczak panierowany po amerykańsku

Kurczak panierowany po amerykańsku czyli prawdziwy, chrupiący przysmak z południa USA. Southamerican buttermilk chicken to rasowa klasyka kuchni amerykańskiej. Soczysty, delikatny, kruchy, chrupiący. Kurczak panierowany po amerykańsku jest tak soczysty i delikatny dzięki marynowaniu w maślance. Panierka jest pieczołowicie doprawiona i bardzo chrupiąca. KFC się chowa!

Kurczak panierowany po amerykańsku

Składniki:

  • 0,5 l maślanki naturalnej
  • 1,5 kg świeżego kurczaka pokrojonego na części, albo od razu udka/ pałki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,25 łyżeczki tymianku
  • 0,25 łyżeczki rozmarynu
  • 0,25 łyżeczki szałwi
  • 0,25 łyżeczki oregano
  • 0,25-0,5 łyżeczki pieprzu cayenne

do panierki:

  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki suszonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć go mieszaniną ziół i przypraw. Kurczaka włożyć do głębokiego naczynia i zalać maślanką. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, optymalnie na 6. Mąkę wymieszać z przyprawami i ziołami w dużej misce. Wyjąć kurczaka z maślanki (wyciągnąć go z lodówki ok. pół godziny przed przygotowaniem panierki, żeby doszedł do temperatury pokojowej – jeśli będzie smażyć kurczaka prosto  z lodówki, to panierka zdąży się spalić, a w środku będzie surowy) i każdy kawałek obtoczyć w panierce. Otrząsnąć z nadmiaru panierki i odłożyć na talerz. Olej rozgrzać we frytownicy albo głębokim garnku do 175 stopni. Kurczaka smażyć partiami przez ok. 10 minut. Obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 10 minut. Wyjąć kurczaka z oleju i odsączyć na papierowym ręczniku. Pozwolić mu odpocząć przez 10 minut przed podaniem. 

Kurczak panierowany po amerykańsku

Kurczak panierowany po amerykańsku