Delikatna polędwiczka z cebulą podana na plackach ziemniaczanych 🙂
Składniki
1 polędwiczka wieprzowa
1 duża cebula
sól, pieprz
mieszanka ostrych przypraw (młynek)
słodka papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
oliwa, ocet jabłkowy
Sposób przygotowania
Polędwiczkę pokroić w 2-centymetrowe plastry i rozbić ręką. Skropić oliwą i octem, posypać pieprzem i przyprawą z młynka i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ostawić do lodówki, najlepiej na cała noc.
Cebulę pokroić w półtalarki i zeszklić, Polędwiczki obtoczyć w mące i włożyć na patelnię, obsmażyć z obu stron, podlać wrzątkiem, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 5 minut. U mnie podane z plackami ziemniaczanymi. Smacznego 🙂