Polędwiczka w sosie własnym

Delikatna polędwiczka z cebulą podana na plackach ziemniaczanych 🙂

Składniki

1 polędwiczka wieprzowa

1 duża cebula

sól, pieprz

mieszanka ostrych przypraw (młynek)

słodka papryka

2 ząbki czosnku

2 łyżki mąki

oliwa, ocet jabłkowy

Sposób przygotowania

Polędwiczkę pokroić w 2-centymetrowe plastry i rozbić ręką. Skropić oliwą i octem, posypać pieprzem i przyprawą z młynka i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ostawić do lodówki, najlepiej na cała noc.

Cebulę pokroić w półtalarki i zeszklić, Polędwiczki obtoczyć w mące i włożyć na patelnię, obsmażyć z obu stron, podlać wrzątkiem, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 5 minut. U mnie podane z plackami ziemniaczanymi. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz