Polędwica miodowo-cytrynowa

Tym razem z piekarnika

Składniki

1 polędwica wieprzowa

 

marynata:

1 łyżka masła

3 ząbki czosnku

skórka z 1/2 cytryny

sok z 1/2 cytryny

3-4 łyżki oliwy

pieprz młotkowany z kolendrą

1 łyżka miodu

1/2 łyżeczki suszonych pomidorów

1 papryczka kajeńska

Sposób przygotowania

Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso zalać marynatą i odstawić na noc do lodówki. Polędwiczkę w marynacie ułożyć na folii aluminiowej i zawinąć. Wstawić na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odłożyć mięso na kilka minut, a następnie pokroić w plasterki i oprószyć solą. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego 🙂

2 uwagi do wpisu “Polędwica miodowo-cytrynowa

Dodaj komentarz