Czosnkowa polędwiczka z cebulą

Polędwica to mięso szybkie w obróbce i niewymagające dużej ilości dodatków.

Składniki

1 polędwiczka wieprzowa

1 duża cebula

2 łyżki masła klarowanego

sól

marynata:

4-5 łyżek oleju

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu

4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku

 

Sposób przygotowania

Składniki marynaty wymieszać. Polędwicę przekroić na pół i włożyć do marynaty. Odstawić do lodówki, najlepiej na cała noc.

Masło rozpuścić na patelni, polędwicę obsmażyć ze wszystkich stron, zdjąć z patelni i odłożyć pod przykryciem.

Na maśle pozostałym z obsmażania mięsa zeszklić cebulę. Posypać ją solą i pieprzem. Mięso pokroić w plastry, dodać do cebuli i podsmażyć z obu stron. Dosolić do smaku. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz