czwartek, 25 lutego 2016

Płaski chlebek

Polecam dla tych co lubią czasem coś przegryźć a niekoniecznie się najadać,
  chlebek jest cienki i chrupiący ale w środku miękki,
      rewelacyjny będzie również jako dodatek do zup czy sałatki :)
polecam, chwila roboty a efekt świetny



Składniki na 23 sztuki

- 500g maki chlebowej typ 750
- 300ml letniej wody
- 50g świeżych drożdży
- 50ml oliwy z oliwek jak ktoś nie ma może być olej
- duża łyżka soli
- duża łyżka cukru

Dodatki
- ketchup, ulubione ziarna u mnie czarnuszka, słonecznik, kminek, bazylia, salami itp

Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać resztę składników i wyrobić ok 10 minut najlepiej robotem bo ciasto jest dość luźne.
Przykryć i odstawić na 30 minut.


Po wyrośnięciu wyrobić krótko ciasto i podzielić na 23 kawałeczki,


uformować kulki,


jak ciasto się klei to podsypać stolnicę mąką,
 dłonie natłuścić oliwą i rozgnieść kulkę, złożyć ją dwa, trzy razy jak kopertę


na każdą kulkę nałożyć ziarenka,



po czym rozgnieść na placek i przełożyć na papier do pieczenia.


i tak z każdą porcją chlebków, jedne się pieką a my robimy drugie tak żeby nie zdążyły wyrosnąć za bardzo bo będą wysokie a mają być płaskie :)





Piekarnik rozgrzać do 230 stopni z blaszką w środku i kolejno pieczemy chlebki za każdym razem kładąc chlebki ułożone na papierze na gorącą blaszkę.
Pieczemy po 5-7 minut obserwując żeby za mocno się nie spiekły, studzimy na kratce.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz