Kasza jaglana to absolutny hit. Gdziekolwiek nie czytam wszędzie trąbią – w tym roku stawiajcie na jaglaną.
Tę kaszę długo traktowałem po macoszemu, ale od jakiegoś czasu chętnie i często po nią sięgam.
Oto kolejna wariacja – zapiekanka z porami i brukselką. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno… Pora posiłku w tym przypadku nie jest ważna. Sprawdza się o każdej porze dnia…
200 g kaszy jaglanej (kaszę możesz kupić tu: SKLEP AGNEX )
1 średni por
150 g brukselki
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki
kilka pomidorków koktajlowych
3 jaja
pieprz, sól, chili w płatkach
oliwa lub olej
- Kaszę najpierw przepłukuję na drobnym sicie pod bieżącą wodą, aż woda spływająca z sitka stanie całkiem przezroczysta. Następnie przelewam kaszę wrzątkiem.
- W płaskim garnku zagotowuję 2 szklanki wody, dodaję płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Do wody wsypuję kaszę. Gotuję pod przykryciem 15 minut na średnim ogniu. Wyłączam ogień i zdejmuję pokrywkę na kilka minut, by kasza nieco odparowała. Następnie kaszę pozostawiam w garnku pod przykryciem na kolejne 10-15 minut.
- W czasie gdy kasza się gotuje kroję cebulę w grubą kostkę. Obieram brukselkę z wierzchnich listków i kroję na grube plasterki. Pora kroję też w grube plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę i przesmażam wszystkie warzywa. Warzywa nie muszą całkiem zmięknąć – chodzi tylko o to, by nabrały lekko złotego koloru i uwolniły aromat.
- Ugotowaną kaszę mieszam z podsmażonymi warzywami. Doprawiam solą, grubo zmielonym czarnym pieprzem, chili. Kaszę doprawcie według uznania. Do masy dodaję drobno posiekany pęczek natki pietruszki. Wbijam trzy jajka. Całość dokładnie mieszam do połączenia składników.
- Formę do zapiekania wykładam papierem do pieczenia. Ja piekę w silikonowej formie o wymiarach 23×23 cm. Przekładam masę do formy i wyrównuję powierzchnię.
- Na wierzchu układam kilka pomidorków koktajlowych, oprószam pieprzem.
- Zapiekam w temperaturze 180 stopni (funkcja termoobieg) przez 40 minut.
- Zapiekanka jest doskonała zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, jak i na zimno. Do zapiekanki można podać lekki dip z jogurtu, natki i czosnku lub delikatny sos pomidorowy lub pieczarkowy.
Życzę bardzo&smacznego!
Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
Przepis fajny – przetestuję. Jednak radzę popracować nad tekstem (składnią i logiką). :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
trochę chaotycznie, ale wygląda tak pysznie że można wszystko wybaczyć :D
PolubieniePolubienie
Super przepis :) jak Pan myśli, czy dałoby się zrobić z tego wegańską wersję? Coś zamiast jaj, co utrzymałoby zapiekankę? Pozdrawiam :)
PolubieniePolubienie
Nie będę się wymądrzał – nie jestem mocny w diecie wegańskiej, ale… znalazłem na szybko post z Jadłonomii – może będzie pomocny http://www.jadlonomia.com/przepisy/idealne-nalesniki-bez-jajek/
PolubieniePolubienie
Ja bym dodała zmielone siemię lniane ;) Mam zamiar właśnie wypróbować ten przepis.
PolubieniePolubienie