środa, 24 lutego 2016

Tarta z budyniem i karmelizowanymi gruszkami


Karmelizowane gruszki, masa budyniowa oraz kruchy mocno kakaowy spód, ciekawe połączenie, chociaż przyznam że mi do końca nie przypadło to ciasto do gustu. Za to mój małżonek rozpływał się w zachwytach nad tą tartą :)
Przepis znaleziony jak zwykle na blogu Doroty


Składniki na kruche ciasto:
160 g mąki pszennej
30 g kakao
60 g cukru pudru
szczypta soli
100 g zimnego masła
1 łyżka kwaśniej śmietany 18%
1 żółtko

Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy masło siekamy. Następnie dodajemy sól, żółtko, cukier i śmietanę, szybko zagniatamy do połączenia się składników. 
Ciasto owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę. Ciasto ponownie schładzamy w lodówce.

Ciasto przykrywamy papierem na który wysypujemy obciążniki i pieczemy w temperaturze 200 st C przez ok 25 minut ( po pierwszych 10 minutach obciążniki można zdjąć). 

Masa budyniowa:
600 ml mleka
1 laska wanilii
6 żółtek
100 g cukru
30 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej

W garnku gotujemy 500 ml mleka.

Pozostałe mleko, żółtka, cukier, ziarnka z laski wanilii i obie mąki miksujemy. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do momentu aż budyń zgęstnieje. 

Lekko przestudzony budyń wykładamy na upieczony spód.

Karmelizowane gruszki:
4 gruszki
1 łyżka masła
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cynamonu

Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.

Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy cukier i doprowadzamy do wżenia. Dodajemy gruszki, posypujemy cynamonem i karmelizujemy je na małym ogniu co jakiś czas przewracając na drugą stronę do momentu aż zmiękną nie pozwalając jednak aby się rozpadły ( ok 10 minut). Zdejmujemy z ognia, odcedzamy od nadmiaru soku.

Ponadto: 
Pół słoika podgrzanej konfitury morelowej.

Na budyniu rozkładamy gruszki jedna przy drugiej, na wierzchu pędzelkiem rozprowadzamy konfiturę. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz