Penne pełnoziarniste z pesto szpinakowym

04:22

Makaron ze szpinakiem i mozzarellą, to pyszne i zdrowe danie, doskonałe zarówno na obiad jak i na kolację ze względu na lekkostrawne składniki. Przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom szpinaku a tym, którzy za nim nie przepadają z pewnością pomoże się do niego przekonać. Połączenie szpinaku i czosnku, szczególnie podsmażonego na maśle, to jedno z najlepszych połączeń kulinarnych. W tej potrawie doświadczysz jeszcze lepszego smaku a dzięki połączeniu kilku, sprytnie dobranych składników nie zapomnisz smaku na bardzo długo i nie raz wrócisz do tego przepisu. Życzymy smacznego i szybkiego przygotowania makaronu ze szpinakiem i serem.








PRZYGOTUJ (2 porcje):
- 2 szklanki makaronu pełnoziarnistego np.penne
- 150 g szpinaku np mrożonego
- 1 kulka mozzarelli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- ser żółty ( do posypania)
- sól,pieprz



PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotuj al dente i osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i podsmaż szpinak. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól do smaku. Smaży aż szpinak będzie wystarczająco miękki. Następnie to masy szpinakowej dodaj śmietanę i wszystko razem wymieszaj. Mozzarellę pokrój w kostkę i przełóż do pesto. Makaron odcedź i nałóż na talerz oraz polej szpinakowym pesto. Całość posyp żółtym serem i odrobiną pierzu.


You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE

Like us on Facebook